عدم قطعیت در پروژه ها
گسترة عدم قطعیت در پروژه ها قابل ملاحظه است و بسیاری از فعالیت های مدیریت پروژه از همان مراحل اولیه دورة عمر پروژه، به تبیین و تصمیم گیری در مورد مجموعه اقدامات ممکن در برابر عدم قطعیت های پروژه می پردازد. بخشی از موارد عدم قطعیت در پروژه ها، به امکان تغییر در معیار های عملکرد پروژه مانند هزینه، زمان یا کیفیت بر می گردد. همچنین می توان، عدم قطعیت را به مسایلی مانند ابهام در شناخت رفتار عوامل و نهاد های حاضر در پروژه، نبود اطلاعات ، نبود ساختار مشخص برای در نظر گرفتن مسایل مربوط به پروژه، فرضیه های منظور شده، منابع شناخته شده و ناشناخته انحراف در پروژه و بسیاری موارد دیگر ارتباط داد. این موارد را می توان در چهار ناحیه زیر طبقه بندی کرد:
1. عدم قطعیت درمبانی و برآورد های پروژه.
2. عدم قطعیت در طراحی و تدارکات پروژه.
3. عدم قطعیت در اهداف پروژه و اولویت های آنها.
4. عدم قطعیت در روابط بین نهاد های حاضر در پروژه.
این چهار مورد در ادامه تشریح شده اند:
عدم قطعیت در مبانی و برآورد های پروژه
کیفیت و دقت برآورد ها به مو اردی چون تجربه و مهارت کسانی که آن ها را تهیه کرده اند، چگونگی و زمان انجام این برآورد ها و منابع و فرضیاتی که این برآورد ها بر آن استوارند وابسته است . برآورد هایی مانند زمان، هزینه و کیفیت حوزة مشهودی از عدم قطعیت در پروژه ها هستند. به عنوان مثال، ممکن است در مورد زمان و منابع لازم برای اتمام فعالیت خاصی اطمینان وجود نداشته باشد. دلایل این نوع عدم قطعیت می تواند شامل عوامل متعددی از جمله موارد زیر باشد:
• نبود مشخصات صریح از آن چه مورد نیاز است.
• نبود تجربه در خصوص برخی از فعالیت ها.
• پیچیدگی از دید تعداد عوامل مؤثر و تعداد وابستگی های بین فعالیت ها.
• امکان وقوع رویداد یا شرایطی که فعالیت مورد نظر را متأثر سازد.
عدم قطعیت در طراحی و تدارکات پروژه
طبیعت و مشخصات اقلام تحویلی (محصولات) پروژه و فرایند تعریف و تولید آنها، در مراحل اولیه دورة عمر پروژه، زمینه ساز عدم قطعیت های بنیادی هستند. به طور اصولی، بیشتر این عدم قطعیت ها ریشه در مراحل پیش از اجرای پروژه دارد که از تعجیل در مشخص کردن کاری که باید انجام شود، ناشی می شود. از این رو، زمان لازم، منابع ضروری و هزینة انجام کار و سایر موارد ضروری، مورد کم توجهی واقع می گردد و به این ترتیب، در عمل بخش قابل ملاحظه ای از این عدم قطعیت ها حل نشده باقی می ماند. طبیعت موضوعات و عدم قطعیت های مربوط به طراحی و تدارکات پروژه به گونه ای است که می تواند منجر به عدم قطعیت هایی در رابطه با مبانی برآورد ها گردد.
عدم قطعیت در اهداف پروژه و اولویت های آن ها
هرگاه در تعریف پروژه در مورد اهداف و اولویت دهی بین آن ها عدم قطعیت وجود داشته و موازنه قابل قبولی وجود نداشته باشد، مشکلات عمده ای به وجود می آید. مسأله اصلی این است که تمام نهاد های حاضر در پروژه، مسئولیت های خود (که منجر به برآورده شدن اهداف پروژه می گردد) و انتظارات سایر نهاد ها را به روشنی درک کنند.
عدم قطعیت در روابط بین نهادهای حاضر در پروژه
روابط بین نهاد های مختلف حاضر در پروژه، حتی اگر به نظر خیلی ساده برسند، می تواند بسیار پیچیده و حائز اهمیت باشند. تضاد و عدم هماهنگی بین نهاد های مختلف پروژه می تواند منجر به ایجاد عدم قطعیت با منشأ های زیر گردد:
• محدوده و ویژگ ی مسئولیت ها.
• نوع درک و استنباط از نقش ها و مسئولیت ها.
• ارتباط ها در پروژه.
• ظرفیت و توانایی نهاد های حاضر در پروژه.
• توقع ها و انتظارهای غیر رسمی به جای قرارداد های رسمی .
• روش های ایجاد هماهنگی و کنترل.
نشاني ايميل (فعال): www.cpmiran.ir@Gmail.com
تلفن تماس: 09120983683 (98+)
شناسه تلگرام ادمین: Mehrdad_PM@
_______________________________________________________
نظرات (۰)